Pandemin komplicerar när semesteråret slutar

Pandemin komplicerar när semesteråret slutar

Omvärldsbevakning - 30 april, 2021

För många företag vars anställda inte har tagit ut sina semesterdagar väntar problem. En av anledningarna är att många varit korttidspermitterade under semesteråret på grund av pandemin.

– I dessa dagar brottas vi intensivt med detta problem för våra kunders räkning, säger Linda Andegren, Auktoriserad Lönekonsult FAR och redovisningskonsult på Guide Revision i Jonsered.

Linda Andegren påminner:

– Lagen säger att varje anställd måste ta minst 20 dagar semester under ett semesterår. Det är arbetsgivarens ansvar att lägga ut dessa semesterdagar.

Frågan är vad som händer med de outtagna dagarna vid semesterårets slut. Linda Andegren säger att det inte finns något självklart svar på den frågan.

Vissa kollektivavtal har reglerat hur man ska hantera uttag av semesterdagar just för korttidspermittering. Vanligt är att man kvoterar ut semesterdagarna.

För dem som inte har kollektivavtal kan det se ut på följande sätt:

En anställd till exempel ha varit korttidspermitterad, eller har haft korttidsarbete som det numera heter, tre dagar per vecka under sommaren 2020.

Arbetsgivaren har då två alternativ att välja mellan.

Alternativ ett innebär att man inte permitterar under semesterperioden. Den anställda tar då sina 20 semesterdagar under en fyraveckorsperiod. Bolaget får då inget permitteringsstöd från staten.

I alternativ två lägger arbetsgivaren ut två dagars semester och tre dagars permittering per vecka under fyra veckor.

Det medför att den anställda bara har haft åtta semesterdagar under fyra veckor. I det här fallet får bolaget sitt permitteringsstöd. Kvar att ta ut före 31 mars finns då tolv semesterdagar.

Frågan är vad som händer med de semesterdagar som inte har tagits ut. Enligt lag får man bara spara dagar som kommer utöver 20.

– Det råder stor ovisshet. Vi får inte tillräcklig vägledning från myndigheter eller arbetsmarknadens parter, säger Linda Andegren.

Hon har inga generella råd till arbetsgivare som i ett sent skede inser att semesterperioden är slut mycket snart: Man får se till varje kund, prata med sin personal och tillsammans hitta en bra lösning för alla parter.

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Källa: far.se

Förslag på annan läsning

Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma


För att få stopp på de skenade kostnaderna vid gisslanattacker har försäkringsjätten Axa beslutat att sluta betala ut ersättning till de företag som betalt cyberkriminella för att få tillbaka sina filer efter en hackerattack.

Rätten till sjukpenning förtydligas


Från 1 september 2022 kommer rätten till sjukpenning att prövas mot en eller flera yrkesgrupper. Syftet är att det ska bli tydligare vad som gäller. Riksdagen har sagt ja till förändringen.

Bluffakturornas tid är här – vad gör du om du blir utsatt?


Det har varit en ökning av olika cyberattacker under Corona pandemin och det syns nu även en kraftig ökning av antal anmälda bluffakturor. Enligt P4 Skaraborg har antalet anmälningar om bluffakturor fördubblats under mars och april jämfört med tidigare år. Detta kan vara ett tecken på att bedragarna utnyttjar det faktum att många arbetar hemma.