10 enkla tips om IT-säkerhet

10 enkla tips om IT-säkerhet

Omvärldsbevakning - 9 februari, 2023

Tänk på att om du slarvar med säkerheten kan det drabba både dig själv och andra. Ingen dator, mobiltelefon och surfplatta för den delen, går helt säker för skadlig kod. Förr eller senare kommer du bli utsatt av en bedragare. Även om du har världens säkraste lösenord spelar det ingen roll, om du råkar ger det till bedragaren.

När säkerhetsutrustning som brandväggar och olika former av virusprogram blir allt mer avancerade inser bedragaren att den enklaste vägen in är via dig som användare. Kommer bedragaren över ditt lösenord har hen automatiskt samma rättigheter som du.

Så därför kommer här 10 enkla tips att tänka på som kan göra så enormt mycket för säkerheten både för dig som privatperson och dig i rollen som anställd.

01. Byt lösenord regelbundet och lämna aldrig ut dina lösenord.

02. Använd aldrig samma lösenord på din arbetsplats som du använder publikt eller privat.

03. Använd inte samma lösenord på flera olika inloggningar.
Bedragare vet att vi ofta använder samma lösenord på flera ställen. Om de kommit över ett lösenord kommer de att testa det på alla möjliga tjänster

04. Var extra noga med att skydda din mejl med ”säkra lösenord”.
I huvudsak gör vi två fel när vi väljer och använder lösenord. Dels är det ofta alldeles för kort och därmed lättgissat, dels använder vi lösenordet på flera olika ställen.

05. Skaffa en skyddad programvara för lagring av dina lösenord. T.ex. 1Password.
Dessa programvaror genererar säkra lösenord för dig så du aldrig behöver komma ihåg dem.

06. Använd alltid 2-faktorsautentisiering där möjligheten finns.
Ett sätt att göra det mycket svårare för bedragare är att använda tvåfaktorsinloggning. Du har det redan på din nätbank, där det krävs både bankdosa och lösenord, eller e-legitimation och en kod du får via sms, för att logga in. Även andra nättjänster, som Gmail och ­Facebook, ger dig möjlighet att använda tvåfaktorsinloggning.

07. Använd alltid skärmlås på din dator, telefon och surfplattor.
I en dator, telefon eller surfplatta har man som oftast lösenorden sparade och du kommer med automatik in på olika inloggningar. Så lämnar du din dator, telefon eller surfplatta olåst kommer bedragaren åt allt detta på samma sätt som du själv.

08. Installera inga program i onödan.
Alla program kan innehålla säkerhetshål som gör att skadlig kod kan leta sig in i din dator. Det är därför bra att aldrig installera program i onödan, och att avinstallera dem du har slutat använda.

09. Se till att alltid uppdatera dina enheter med ny programvara. Både telefon, dator och surfplatta.
Se till att alltid, så snabbt som möjligt, uppdatera datorns, telefonens eller surfplattans operativsystem  och program. Då minimerar du risken att skadlig kod slinker in genom nyupptäckta säkerhetshål.

10. Klicka aldrig på något du inte är säker på vad det innebär.
Installera aldrig program du uppmanas till i fönster som dyker upp när du surfar. Det förekommer falska meddelanden om att du har drabbats av virus, bör uppdatera drivrutiner eller liknande, och måste ladda ned något som löser problemet. Stäng alltid sådana uppmaningar. 

 

Till sist!

Det hjälper inte att du bara tänker på ovan i din privata situation eller bara som anställd. Du måste tänka på dig som en individ och då gäller ovan i att du följer detta i bägge situationerna. Och fråga om du är osäker.

Nedan finner du mer information om du vill läsa mera. Glöm heller inte heller att göra de utbildningar du får regelbundet via PrimeQ SAT (Security Awareness Training)

-Höj er IT-säkerhet på bästa sätt- PrimeQ

-Primeq -vad är phishing och hur skyddar du dig?

-En guide till medvetet säkerhetsarbete 

Förslag på annan läsning

Så skyddar du ditt företag mot utpressningsattacker


Under 2020 ökade antalet utpressningsattacker med sju gånger jämfört med föregående år, enligt en rapport från BitDefender. Förutom att antalet har ökat, har tillvägagångssätten även utvecklats och intagit nya former. Dessutom har angriparna utökat sin målgrupp, och riktar nu in sig även på små och medelstora företag.

Kundförluster på grund av Corona?


Svårt att få betalt från kunderna? Så här gör Skatteverket för att underlätta momshanteringen.

Ny 112-app från SOS Alarm


SOS Alarm lanserar idag en 112-app. Appen har bland annat tagits fram för att människor ska kunna få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser som inträffar i ens närhet.