Hemmakontor har blivit en ny vardag för många och oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret så har du säkert suttit i minst ett videomöte denna veckan. Som vi nämnt tidigare så ökar cyberattackerna kraftigt sedan pandemin och kanaler som Zoom Us, Google Meet och Microsoft Teams nyttjas frekvent för angrepp. Vi har listat fem frågor att ställa sig själv innan och under ett videomöte för att minska risken för intrång.
- Finns det några obehöriga gäster?
Visste du att obehöriga kan ta sig in i dina möten? Angriparen kan antingen gissa sig fram till ert mötes-id eller använda sig utav en mjukvara som kallas för ”war dialing software” för att hitta och ansluta sig. De kan då lyssna eller dela olämplig och skadlig information under mötet. Detta skyddar man sig enklast mot genom att alltid använda ett lösenord för sina möten. - Känner du igen deltagarna?
Genom att alltid ha koll på vilka som deltar i mötet minskar du risken för att någon obehörig tar sig in. Se alltid till att adresserna i inbjudan stämmer överens med deltagarna i mötet – både innan och under mötet. Risken finns att angriparen delar länkar under mötet och när någon deltagare klickar på länken så startar en nedladdning/installation av en skadlig kod. - Vem är det som bjuder in?
Angripare kan nyttja ett tidigare använt mötes-id dels för att ansluta sig till möten eller för att bjuda in. Genom att arrangören av mötet ser till att alltid vara den som öppnar mötet och släpper in deltagare manuellt minskar risken för intrång. Som deltagare bör du alltid se till att du vet vem som bjuder in och vart länken leder innan du ansluter. - Är detta känslig information?
Det delas mycket information under ett möte och idag när allt fler möten sker via video glömmer man ibland av att det inte är ett lika säkert forum. Videomöten är inte ett slutet virtuellt rum utan mer ett halvöppet rum, som inte är lämpad för känslig information. Behöver ni dela känslig information? Kontakta oss så ser vi över en lösning för just er. - Har du ett uppdaterat säkerhetsprogram?
Se alltid till att installera och uppdatera dina säkerhetsprogram. Det minskar risken för intrång och virusangrepp. Är du osäker på vilken antiviruslösning som passar dig eller några funderingar kring säkerhetsprogram? Vi hjälper er hitta rätt.
Vill du veta mer om hur du säkrar dina videomöten eller har andra frågor inom IT? Kontakta oss så guidar vi dig.
Källa: Computer Sweden