Lagförslag för beslut kring regelförenklingar avseende arkivering av kvitton vid t ex utläggshantering

Lagförslag för beslut kring regelförenklingar avseende arkivering av kvitton vid t ex utläggshantering

Omvärldsbevakning - 24 november, 2021

Den 30 april 2020 beslutade regeringen att tillsätta en utredning som bl.a. ska lämna förslag på åtgärder som förenklar och moderniserar bokföringslagen

Utredningens uppdrag är bl a att förenkla möjligheten för företag att använda molntjänster för bokföringen och att digitalisera hanteringen av kvitton och fakturor.

När uppdraget redovisades i juni 2021 innehöll det som förväntat lättnader kopplat till fysiska underlag som konverterats till digitala. Det nya förslaget innebär att ifall ett underlag inkommer fysiskt men konverteras till digitalt format så kan det fysiska underlaget sedan slängas och behöver som i dagens regler inte sparas i 3 år. Detta gäller givetvis under förutsättning att det går att säkerställa att underlaget går att återläsa i minst 7 år enligt arkiveringsreglerna i BFL.

Lagförslaget ligger för beredning och beslut och om lagändringen tas av riksdagen under hösten kommer de nya reglerna att träda i kraft per den 1 januari 2022. Det är dock fortfarande oklart huruvida det finns retroaktivitet i regelverket, dvs om regelverket kommer att tillåta företagen att kassera även historiska fysiska underlag som tidigare konverterats till digitalt format.

Vill du läsa mer? Besök regeringens webbplats genom att klicka här

Förslag på annan läsning

Rekordmånga digitalt inlämnade årsredovisningar


Bolagsverket har fått cirka 101 000 digitalt inlämnade årsredovisningar under 2020, vilket var ett uttalat mål för myndigheten. Det ska jämföras med knappt 40 000 förra året.

Rätten till sjukpenning förtydligas


Från 1 september 2022 kommer rätten till sjukpenning att prövas mot en eller flera yrkesgrupper. Syftet är att det ska bli tydligare vad som gäller. Riksdagen har sagt ja till förändringen.

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd


Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.