Rätten till sjukpenning förtydligas

Rätten till sjukpenning förtydligas

Omvärldsbevakning - 10 januari, 2022

Från 1 september 2022 kommer rätten till sjukpenning att prövas mot en eller flera yrkesgrupper

Syftet är att det ska bli tydligare vad som gäller. Riksdagen har sagt ja till förändringen.

Det handlar om rätten till sjukpenning efter 180 dagar i rehabiliteringskedjan. Rehabiliteringskedjan är det verktyg som Försäkringskassan använder för att bestämma en persons arbetsförmåga och för att besluta om den personens rätt till sjukpenning.

Hittills har rätten till sjukpenning efter 180 dagar prövats mot det som kallas normalt förekommande arbeten. Detta har skapat en del förvirring kring vad som egentligen gäller.

Dessutom har Försäkringskassan fått kritik för att bedöma arbetsförmågan hos personer i förhållande till arbeten som inte finns. Försäkringskassan har också fått kritik för att bedöma arbetsförmågan hos personer i förhållande till arbeten som är omöjliga att utföra för den person vars arbetsförmåga ska bedömas.

I socialutskottets betänkande, som ligger till grund för riksdagens beslut, heter det att Försäkringskassans bedömning ska göras mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.

Vill du veta mer? Besök Riksdagens webbplats genom att klicka här

Texten publiceras i samarbete med tidningen resultat

Förslag på annan läsning

Microsoft – ett av de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök


Enligt IT-säkerhetsföretaget Check Points senaste publicering Brand Phishing Report toppar Microsoft listan på de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök under det fjärde kvartalet 2020. Med på listan finns även DHL, LinkedIn, Amazon och IKEA.

Dator hemma förblir skattefritt även efter pandemin


Många vill fortsätta att arbeta hemifrån när pandemin är över, åtminstone en del av arbetsveckan. Arbetsgivaren kan hålla den anställda med dator och annan utrustning fritt från förmånsskatt även efter pandemin.

10 konkreta tips vid digitalisering


I dessa tider av generösa och välvilliga erbjudanden från olika leverantörer, både stora och små, är behovet av en tydlig och klar IT-policy större än någonsin. Det kan vara lockande att nappa på ett erbjudande om gratis molnlagring, videokonferenser osv. Hur kan vi då lösa utmaningen med att tillhandahålla lättanvända, säkra och prisvärda lösningar för våra "nya" arbetssätt? Här kommer några konkreta råd som kan fungera som en bra grund att börja ifrån.