Så mycket kostar en anställd

Så mycket kostar en anställd

Omvärldsbevakning - 23 oktober, 2019

Sociala avgifter och semesterersättning. En anställd ska inte bara ha lön – utan även andra kostnader tillkommer. Det finns sätt att enkelt räkna ut vad en anställd kostar.

Personalkostnader är ofta en stor post för företagen. Och många gånger en högst nödvändig sådan. I vårändringsbudgeten presenterade regeringen några förslag som påverkar vad det kostar att ha anställda. Bland annat en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som vid årets ingång fyllt 15 men inte 18 år. Sänkningen ska ske genom att arbetsgivaren bara betalar ålderspensionsavgiften på 10,21 procent och den nedsatta arbetsgivaravgiften ska gälla lön och ersättningar upp till 25 000 kronor per månad.

Regeringen vill också förlänga det så kallade Växa-stödet. Det innebär att enmansföretag som inte har anställda kan få lägra arbetsgivaravgifter för den först anställde. Även här ska arbetsgivaren bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent och det har hittills gällt under tolv månader. Den perioden vill regeringen nu förlänga till 24 månader.

Vad kostar då just dina anställda? På verksamt.se finns en modell att använda där du enkelt kan räkna ut den ungefärliga kostnaden för att få en bättre överblick över ditt företags kostnader.

Läs mer: Räkna ut vad en anställd kostar – verksamt.se

Denna artikel publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Bluffakturornas tid är här – vad gör du om du blir utsatt?


Det har varit en ökning av olika cyberattacker under Corona pandemin och det syns nu även en kraftig ökning av antal anmälda bluffakturor. Enligt P4 Skaraborg har antalet anmälningar om bluffakturor fördubblats under mars och april jämfört med tidigare år. Detta kan vara ett tecken på att bedragarna utnyttjar det faktum att många arbetar hemma.

Betala mer skatt i förväg och slipp kvarskatt


Har du fått det mindre uppskattade beskedet att du ska betala kvarskatt? Så här gör du för att undvika kvarskatt.

Fem frågor att ställa sig för ett säkrare videomöte


Hemmakontor har blivit en ny vardag för många och oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret så har du säkert suttit i minst ett videomöte denna veckan. Som vi nämnt tidigare så ökar cyberattackerna kraftigt sedan pandemin och kanaler som Zoom Us, Google Meet och Microsoft Teams nyttjas frekvent för angrepp. Vi har listat fem frågor att ställa sig själv innan och under ett videomöte för att minska risken för intrång.